Kleintje Designs Logo

Onze geüpdate website is online. We zijn de laatste plooien nog aan het gladstrijken. Lukt er iets niet? Stuur ons dan een email en we helpen je graag verder (info@kleintjedesigns.nl).

Vrouwen geven langer borstvoeding tijdens Corona

Soms heeft een nadeel ook onverwachte voordelen. Volgens het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2020, afgenomen naar aanleiding van de Wereld Borstvoeding Week, geven vrouwen langer borstvoeding tijdens de Corona-pandemie.

Het onderzoek is door Markteffect in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl uitgevoerd. Bijna vier duizend zwangere vrouwen deden mee aan het onafhankelijke onderzoek. En maar liefst een kwart van deze vrouwen gaf aan dat ze van plan waren om langer met borstvoeding door te gaan tijdens de pandemie.

Een Amerikaans onderzoek kwam in juni met vergelijkbare resultaten: 42% van de vrouwen die deelnamen aan het onderzoek zeiden dat ze meer toegewijd waren aan borstvoeding in vergelijking tot de periode voor COVID-19. Een kwart van de vrouwen gaf meer borstvoeding en kolfde meer. 

Elke toename aan borstvoeding is in principe een goede ontwikkeling, juist omdat het zo goed is voor baby’s, en het is mooi om te merken dat er toch ook positieve dingen gebeuren tijdens deze moeilijke periode. Temidden van veel negatief nieuws mogen we ook positieve ontwikkelingen voor het licht brengen! Zo berichtten we eerder al over het feit dat er flink minder baby’s te vroeg worden geboren sinds de eerste coronamaatregelen in zijn gegaan. Daarnaast is ook het beperken van kraambezoek een voordeel gebleken

Hieronder gaan we in meer detail naar het onderzoek kijken en gaan we de voordelen van borstvoeding onderzoeken. Helemaal onderaan hebben we nog een aantal links vermeld van interessante artikelen over moederschap tijdens corona. Lees snel verder!

Vrouwen geven langer borstvoeding tijdens de corona pandemie.

Vrouwen geven langer borstvoeding tijdens corona pandemie | Inhoudsopgave

Borstvoeding en de corona-pandemie

Het Nationaal Borstonderzoek 2020 werd afgenomen onder 3700 Nederlandse vrouwen. De invloed van de pandemie bleek verder beperkt: slechts 6% dacht erover na om borstvoeding te geven om geld te besparen; 7% gaf aan dat hun kijk op borstvoeding is veranderd door de pandemie. Dat zijn lage percentages. De meeste vrouwen zijn natuurlijk goed op de hoogte van de voordelen van borstvoeding en hebben hier al een bewuste keuze voor gemaakt. Borstvoeding en werk zijn bijvoorbeeld lastig te combineren. 

Bij het Amerikaanse onderzoek kwamen ook vragen over de situatie op het werk aan bod. Maar liefst 1 op de 2 gaven aan dat ze onzeker waren over de plekken op het werk waar ze zouden moeten kolven of voeden. Thuiswerken geeft hierin ontegenzeggelijk een voordeel en het geeft aan dat werkgevers meer zouden kunnen doen om de situatie op het werk te verbeteren. 

Borstvoeding is namelijk een fantastische manier om je baby te voeden, maar het is vaak heel lastig om te combineren met je werk, al helemaal voor langere periodes. En voor velen vrijwel onmogelijk om te combineren met werk voor de periode van minimaal 2 jaar borstvoeding die de WHO aanbeveelt.

De voordelen van moedermelk

Borstvoeding bevat belangrijke antistoffen tegen ziektes, vitamines, mineralen, koolhydraten, eiwitten en vetten. Volgens het Voedingscentrum zitten er bovendien nog stoffen in moedermelk waarvan we de werking nog niet precies kennen.

“Hoewel er al veel bekend is, is niet van alle stoffen in moedermelk precies bekend wat ze doen. Het is wel duidelijk dat er verschillende stoffen zijn die de kans op allerlei infecties en ziekten kleiner maken en de ontwikkeling van het immuunsysteem van een kind bevorderen. Daardoor kan een kind zelf meer antistoffen gaan aanmaken, waardoor de weerstand extra toeneemt.” (Bron: Voedingscentrum)

Er is een hele lijst aan werkzame stoffen in moedermelk die de baby beschermen tegen allerlei infecties. Zeer interessant om eens door te nemen. Naast de stoffen die in moedermelk zitten, geeft ook het lichamelijke aspect van borstvoeden allerlei voordelen. De lactatiekundige Karin de Graaf schreef hierover:

“Het drinken aan de borst blijkt tot een betere ontwikkeling te leiden van de gezichts- en mondmotoriek dan drinken aan de fles. Dit geeft een betere ontwikkeling van de spraak, wat ook tot gevolg heeft dat het lezen zich beter ontwikkelt. Uit onderzoek in Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld bleek dat 6-jarige kinderen een betere spraak- en leesontwikkeling hadden naarmate ze langer borstvoeding hadden gehad. …

Borstvoeding leidt tot een betere kaakontwikkeling, met minder kans op malocclusie (de kaken passen dan niet goed op elkaar, waardoor vaak een beugel nodig wordt). Uit een onderzoek bij 10.000 kinderen bleek dat kinderen die flesvoeding hadden gehad, en kinderen die minder dan 1 jaar borstvoeding hadden gehad, veel meer gebitsafwijkingen voorkomen.” (Bron)

Zelfs de fysieke vorm van het gezicht kan dus veranderen bij flesvoeding ten opzichte van borstvoeding! Het lange artikel op de website van Karin de Graaf is het waard om te lezen.

Borstvoeden is niet vanzelfsprekend

We moeten niet vergeten dat voor veel vrouwen borstvoeding pijnlijk is, of dat het regelmatig gewoon niet mogelijk is om (langdurig) borstvoeding te geven door de situatie op het werk, of andere omstandigheden. Flesvoeding geeft gelukkig een goed alternatief, waarbij baby’s alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgen en zich prima kunnen ontwikkelen.

Het belangrijkste is dat een kindje goed gevoed wordt, op wat voor manier dan ook: via borstvoeding, flesvoeding of desnoods een combinatie van beide. Veroordeling van flesvoeding is onzin en absoluut geen goede zaak.

En wil het niet lukken met de borstvoeding? Neem dan contact op met een lactatiekundige. De kosten van een lactatiekundige worden niet gedekt in de basiszorg, al zijn er soms uitzonderingen tijdens de kraamweek. Ook kun je bij veel zorgverzekeraars aanvullende verzekeringen toevoegen die de kosten gedeeltelijk of volledig dekken. Vergeet dit niet als je graag zwanger wilt worden in het komende jaar. 

Een Facebook supportgroep is heel handig voor als je vragen hebt of tegen dingen aanloopt. Wordt bijvoorbeeld lid van de La Lechi League Facebook group met meer dan 13 duizend leden en stel je vraag. Duizenden moeders hebben deze situaties zelf al gehad en weten hoe je die typische problemen kunt oplossen. En, heel belangrijk: ze kunnen precies die support geven die je nodig hebt, als je zelf met allemaal vragen en twijfels zit. 

Nu.nl schreef hier kortgeleden ook een artikel over met handvatten voor als het niet lukt: Borstvoeding: niet zo voor de hand liggend als het lijkt

Moedermelk vaker in het nieuws in 2020

Borstvoeding is tot nog toe een populair onderwerp in 2020, vergeleken met vorige jaren. In augustus was er ook al positief nieuws: onderzoek wees uit dat antistoffen tegen het coronavirus ook in de moedermelk te vinden is van een vrouw die COVID-19 heeft gehad. Dit bleek na onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC.

“De antistoffen in de moedermelk waren ook nog aanwezig nadat de melk werd opgewarmd, melden de onderzoekers in een persbericht. Dat is volgens de onderzoekers belangrijk, omdat de moedermelk pas na het opwarmen (pasteuriseren) bruikbaar is voor anderen.” (Bron)

Een zoektocht naar duizenden vrouwen die hun moedermelk willen laten onderzoeken op antistoffen werd opgestart. Inmiddels hebben ruim 7.000 vrouwen gehoor gegeven aan deze oproep! As we speak, wordt er door het hele land moedermelk opgehaald! Financiële steun is nog wel welkom voor dit onderzoek. Bekijk hun crowdfundactie op deze website.

Meer over corona

4 tips voor wanneer je jouw baby meeneemt op de fiets

Het is een geweldige ervaring om je baby mee te nemen op de fiets. Het stelt je in staat om samen van de buitenlucht te genieten en je baby te laten kennismaken met de wereld om hem heen. Maar het is belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om ervoor

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen