Kleintje Designs Logo

Onze geüpdate website is online. We zijn de laatste plooien nog aan het gladstrijken. Lukt er iets niet? Stuur ons dan een email en we helpen je graag verder (info@kleintjedesigns.nl).

Wat staat er op een geboortekaartje?

Lees ook onze nieuwe blogpost met voorbeelden van teksten omtrent kraambezoek tijdens de coronacrisis. 

Wat zet je op een geboortekaartje?

Uiteraard ben je vrij om heel creatief aan de slag te gaan met wat je op het geboortekaartje zet. Een aantal dingen mogen eigenlijk niet ontbreken: naam van de baby, geboortedatum, contactgegevens en namen van de ouders en eventuele broertjes en zusjes. Daarnaast zijn er optionele zaken die je kunt vermelden zoals het gewicht, de lengte en het tijdstip van de geboorte.

Geboortekaartje Light speelt met de uitspraak "You light up the room" door je nieuwe kroost te presenteren met een gloeilampje. Voor- en achterkant van het geboortekaartje.
Een voorbeeld van een geboortekaartje met alle gegevens op de achterkant

Wat staat er op een Geboortekaartje: Checklist

Yes! Je hebt het perfecte geboortekaartje gevonden. Nu aan de slag met de tekst. Oef, dat valt soms toch nog best tegen. Wat moet er ook alweer op komen? Boven noemden we al even de standaard dingen die je niet moet vergeten. Daarnaast zijn er nog optionele dingen. Hieronder op een rijtje gezet:

Checklist

Moet:

Mag:

Naam van de baby

De naam van de baby moet natuurlijk centraal staan op het kaartje. Wat staat er op een geboortekaartje? Nou, toch minimaal de naam van je kindje! 

Let goed op de spelling. Wijzig de naam op de voorkant, maar ook op de binnenkant of achterkant. Check en double-check de spelling. Zeer belangrijk.

Op de voorkant zou je bijvoorbeeld alleen de voornaam kunnen plaatsen. Op de binnenzijde zet je dan de volledige naam, met een eventueel tweede of derde naam en de achternaam.

Geboortedatum

Bij de geboortedatum kies je hoe je de datum er precies op zet. Met streepjes, punten, of voluit geschreven. Het hangt ook een beetje af van de stijl van het geboortekaartje. Bij een modern ontwerp is het leuk om de geboortedatum ook strak neer te zetten.

Namen van de ouders

Belangrijk om te vermelden zijn de namen van jullie als ouders. Anders is het onduidelijk van wie het kindje nou eigenlijk is. Gebruik ook volledige namen, dus voor- en achternaam. Beter om hier geen misverstand over te laten bestaan… 

Namen van eventuele broertjes en zusjes

Dit is vooral heel leuk om ook te vermelden. Veel mensen zullen zich misschien heel even afvragen, hoeveel kinderen waren er ook alweer? Ze hoeven niet te twijfelen, want jullie vermelden de namen van alles broertjes en zusjes netjes bij jullie contactgegevens. Ze worden er zo ook aan herinnerd om een cadeautje mee te nemen voor de andere kinderen.

Contactgevens

Op onze geboortekaartjes ruimen we altijd een plekje in voor de contactgegevens. Meestal in een wat kleiner font, want het hoeft zeker niet centraal te staan. Vermeldt in elk geval jullie adresgegevens, zodat mensen een kaartje kunnen sturen om jullie te feliciteren. Gemeengoed is ook een telefoonnummer, voor het geval dat mensen dat niet paraat hebben. Zo kunnen ze een afspraak maken om langs te komen. Een email-adres zou je er ook nog bij kunnen zetten, mocht je dat handig vinden.

Exotische variant van onze Wereld van Dieren ontwerpen, geboortekaartje Petrol brengt een nieuwe verzameling leuke diertjes die onze wereld bevolken. Leuke geboortekaartjes met dieren.
Geboortekaartje met op de binnenzijde alle geboortedetails met icoontjes

Geboortedetails

In de jaren tachtig en daarna stonden de feitjes eigenlijk altijd op het kaartje, maar dat is tegenwoordig niet altijd meer zo. Het is dan ook optioneel. De lengte wordt zelfs vaak niet eens meer gemeten direct na de geboorte. Op veel geboortekaartjes ontbreekt om die reden vaak de lengte.

Voor veel van je vrienden en familie is het leuk om wat extra informatie te lezen over jullie kleintje. Dus denk er over na of je het gewicht, de lengte en het tijdstip van de geboorte op het kaartje wilt zetten. Er is niks op tegen, maar het is zeker niet noodzakelijk. Je kunt dit ook op allerlei verschillende manieren doen. Zoals op het geboortekaartje op de afbeelding hierboven met leuke icoontjes, of heel strak en modern met alleen de gegevens op een horizontale rij met verticale streepjes tussen de verschillende details, zoals bij veel van onze geboortekaartjes. Bij de clipart in de ontwerptool kun je kiezen uit allerlei icoontjes, zodat je ook deze details wat persoonlijker kunt maken.

Informatie over Bezoekjes of Kraamborrel

Niet verplicht natuurlijk, maar wel handig. Zet meteen op het geboortekaartje wat je van mensen verwacht voor het kraambezoek. Als je een kraamborrel organiseert, dan kun je dat ook op het kaartje zetten, of op een extra kraamborrel uitnodiging kaartje. Vaak gaat een uitleg over bezoektijden gepaard met een grapje of rijmpje, maar dat is uiteraard niet nodig.

We zitten middenin de corona-pandemie (april-mei-juni 2020). Kraambezoek is nu even niet wat het ooit geweest is. Dit is natuurlijk ontzettend jammer als je baby net in deze periode geboren wordt. Het goede nieuws is: deze tijd eindigt weer. Het wordt ooit weer normaal en hopelijk weer heel snel. Speciaal voor deze periode is het nuttig om iets anders op het geboortekaartje te zetten. Daarom schreven wij een artikeltje met allerlei verschillende opties om je een beetje op weg te helpen: Geboortekaartje Test Corona: Wat zet je nu op jullie kaartje?

Cadeausuggesties

Nog een optioneel stukje tekst: een suggestie voor een kraamcadeau. Absoluut niet nodig om te vermelden, maar als je speciale wensen hebt dan is het beter dit gewoon meteen te noemen. Je kunt ook een oproep doen om geld te geven aan een goed doel, in plaats van uit te geven aan cadeau’s voor de baby.

Gedichtjes, songteksten, etc. | Geboortekaartje Tekst

Vergeet niet om na te denken over een eventueel gedicht, versje of songtekst. Vaak is er ruimte op de linker binnenzijde van een dubbel kaartje, of op de achterkant van een enkel kaartje om een alinea of twee aan tekst te plaatsen. Een gedicht dat je zelf hebt geschreven, of ergens hebt gelezen en dat aansluit bij jullie situatie of precies die woorden zegt die je je kindje wil meegeven. Of de lyrics van een liedje die jullie echt prachtig vinden, met een pakkende boodschap. Of een bijbeltekst die iets voor jullie betekent. Talloze mogelijkheden.

Wat staat er op een geboortekaartje? Eigenlijk is dat een hele persoonlijke vraag met allerlei mogelijke antwoorden. Zet er dingen op die jullie belangrijk vinden: een mooi gedicht, prachtige songtekst of een ouderwets versje. Als het maar iets bijzonders voor jullie betekent en voor jullie kindje, want daar gaat het tenslotte om.

Meer Informatie

Lees meer over wat er door de jaren heen vermeld stond op de geboortekaartjes:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geboortekaartje

Wat staat er op een geboortekaartje? Handige checklist.
Wat staat er op een geboortekaartje? Handige checklist.

Andere artikelen

3 gedachten over “Wat staat er op een geboortekaartje?”

  1. Pingback: Tekst Geboortekaartje Corona: Tips voor het schrijven van de teksten

  2. Pingback: Waar moet je op letten bij een geboortekaartje? | Ontwerpen & Kiezen

  3. Pingback: 15 leukste versjes voor op een geboortekaartje | Geboorte versjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen