Kleintje Designs Logo

Onze geüpdate website is online. We zijn de laatste plooien nog aan het gladstrijken. Lukt er iets niet? Stuur ons dan een email en we helpen je graag verder (info@kleintjedesigns.nl).

Wanneer geboortekaartjes versturen? | Etiquette

Wanneer moet je nou je geboortekaartjes versturen? Goede vraag, we kijken naar de gewoontes in Nederland en waarom je toch vooral je eigen gang moet gaan. Wij zijn helemaal voor flexibiliteit en een persoonlijke aanpak!

Zwangere vrouw zit bij het water | Wanneer geboortekaartjes versturen?
Hopelijk zit je ook zo relaxed te genieten naar het einde van je zwangerschap, zonder te stressen over wanneer je nou die geboortekaartjes moet versturen!

Wanneer Geboortekaartjes Versturen? [Inhoudsopgave]

Vrouw met baby op schoot achter laptop geboortekaartjes aan het bestellen
Hopelijk is het voor jou ook zo rustgevend om je geboortekaartjes te bestellen met je lief op schoot. Waarschijnlijk ziet het er iets anders uit dan dit idyllische beeld.

Wanneer geboortekaartjes versturen?

De etiquette in Nederland dicteert dat de geboortekaartjes op de 2e dag na de geboorte verstuurd zouden moeten worden. Het is echter maar de vraag of dat realistisch en wenselijk is. 

Ook in deze tijd van social media, waar iedereen veel directer met elkaar is verbonden en nieuws veel sneller rondgaat, blijft het zeer gewoonlijk om te proberen de geboortekaartjes zo snel mogelijk na de geboorte te versturen. Vaak worden de kaartjes nog de dag van de geboorte of op de ochtend erna definitief gemaakt en bestelt. 

Maar er is ook een vrij grote groep die het in de week na de geboorte pas doet, of pas enkele weken later. Dit zijn geen uitzonderingen in 2020, maar gebeurt regelmatig.

Wat als je in het ziekenhuis bent bevallen en nog moet blijven?

Ben je in het ziekenhuis bevallen en mag je meteen weer naar huis? Doe het vooral rustig aan en geniet van je pasgeboren kleine. Laat eventueel je partner even de geboortekaartjes regelen, maar wacht ook gerust een paar dagen. 

In het ziekenhuis bevallen en moet je ook nog een aantal dagen of een langere tijd in het ziekenhuis blijven? Zit dan vooral niet in over de geboortekaartjes. Die kunnen echt nog wel even wachten. Je kunt ons eventueel een mailtje sturen via je telefoon om alvast de laatste details door te geven, dan kunnen wij verder alles voor je regelen. Dat doen we graag. Alles om het voor jullie makkelijker te maken.

Tip: we kunnen de kaartjes ook naar een ander adres sturen, als je voorlopig in het ziekenhuis moet blijven. We denken hier graag in mee.

Enveloppen van te voren bestellen: Maak het makkelijker voor jezelf

Een goede tip is om de enveloppen alvast van te voren te regelen, zodat je ze al kan adresseren. Dat scheelt veel werk voor na de geboorte! We hebben een doorlopende actie, dat als je de volledige bestelling van geboortekaartjes (altijd inclusief enveloppen) alvast plaatst, dat we dan de enveloppen al gratis naar je toesturen. Op deze manier hoef je ook niet meer in te zitten over het plaatsen en betalen van de bestelling rond de geboorte. Alles staat dan al klaar. 

Opa en oma op kraambezoek
Opa en Oma komen natuurlijk het liefst zo snel mogelijk langs!

Hoe zit het met het kraambezoek?

Je kunt proberen het kraambezoek te timen door de geboortekaartjes iets later te versturen. Deze tip komt vrij vaak voorbij als ouders bijvoorbeeld een tweede kindje krijgen en hebben geleerd van hoe het bij het eerste kindje allemaal ging met kraambezoek. Wat was wel fijn en wat was vervelend? Kwam er meteen in de eerste week al heel veel kraambezoek en was dit echt teveel van het goede? 

Er zijn natuurlijk verschillende manieren waarop je dit kan oplossen. Je kunt de geboortekaartjes pas na een dag of 5, 6 versturen, zodat veel mensen het nieuws nog niet hebben gehoord. Of je zet op het geboortekaartje iets duidelijks over kraambezoek. Denk dan aan zoiets:

“De eerste week willen we graag met z’n drietjes doorbrengen. Jullie zijn vanaf de tweede week na de geboorte van harte welkom voor kraambezoek!”

Uiteraard moet je zo’n tekst precies aanpassen naar jullie situatie. Maar als je duidelijke behoeften hebt hierin, dan is het gewoon prima en goed om dit helder te communiceren. Jullie familie en vrienden zullen dit zeker respecteren. Nabije familie zoals ouders en broers en zussen spreek je waarschijnlijk toch nog apart mee en die kun je laten weten dat ze al op een eerder moment welkom zijn.

Een andere optie is het geven van een kraamborrel, ook wel kraamfeest of babyborrel genoemd. Dan heb je op één dag heel veel bezoek en heb je het tot dan hopelijk vrij rustig en kun je optimaal van je kindje geniet en zoveel mogelijk rusten. Je kan met het geboortekaartje meteen de kraamborrel uitnodiging meesturen. Zo’n kaartje is mogelijk in dezelfde stijl als al onze geboortekaartjes.

Conclusie

Voor veel Nederlanders is het belangrijk om de geboortekaartjes zo snel mogelijk na de geboorte te versturen, zodat familie en vrienden al snel het prachtige geboortekaartje in de bus krijgen. Dit is een gewoonte in Nederland en dit is natuurlijk ook prima! 

Wij vinden het daarbij wel belangrijk te benadrukken dat het zeker geen verplichting is. Volg je eigen weg, zoals altijd. Stuur ze gerust een weekje later, of zelfs nog daarna. News travels fast, zeggen ze weleens, en dat geldt helemaal in ons tijdperk van social media en WhatsApp. Het is niet erg als familie en vrienden eerst via andere kanalen horen dat jullie baby al is geboren en daarna pas het geboortekaartje krijgen. Het geboortekaartje blijft speciaal: een mooi, fysiek aandenken, die mensen dan ook heel graag ontvangen! 

Lees ook ons uitgebreide artikel over geboortekaartje tekst: Wat staat er op een geboortekaartje?

Meer over geboortekaartjes

4 tips voor wanneer je jouw baby meeneemt op de fiets

Het is een geweldige ervaring om je baby mee te nemen op de fiets. Het stelt je in staat om samen van de buitenlucht te genieten en je baby te laten kennismaken met de wereld om hem heen. Maar het is belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om ervoor

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen