Kleintje Designs Logo

Onze geüpdate website is online. We zijn de laatste plooien nog aan het gladstrijken. Lukt er iets niet? Stuur ons dan een email en we helpen je graag verder (info@kleintjedesigns.nl).

Populairste Jongensnamen in 2019 (Stijgers en Dalers)

Eerder keken we naar de namen voor baby’s die in de Scandinavische landen populair zijn, maar hoe zit het eigenlijk met de kindernamen in Nederland? De statistieken voor de eerste helft van 2019 zijn bekend gemaakt door de SVB. Dit soort lijstjes geven een mooi inzicht in wat voor namen er momenteel populair zijn, welke namen hard stijgen, en welke namen dalen. In deze blogpost kijken we naar de populairste jongensnamen. 

UPDATE: De officiële cijfers zijn nu bekend via de SVB. Er zijn wat kleine verschuivingen ten opzichte van onderstaande lijst. Bekijk hier de volledige lijst van populairste jongensnamen in 2019.

Jongensnamen 2019

 1. Noah
 2. Lucas
 3. Daan
 4. Finn
 5. Levi
 6. Sem
 7. Liam
 8. Milan
 9. Luuk
 10. James
 11. Sam
 12. Noud
 13. Bram
 14. Adam
 15. Jesse
 16. Mees
 17. Max
 18. Thomas
 19. Mason
 20. Hugo

Stijgers in 2019 – Populairste Jongensnamen

Noah heeft zijn nummer 1 positie van 2017 weer teruggewonnen, na plekje 5 in 2018. Een flinke opmars! De naam Noah staat al jaren in de top 5 en blijft dus heel populair. De nummer 2, Lucas, staat ook al 5 jaar in de top 5 met vorig jaar de hoogste stek en nu de tweede.

Als we iets breder kijken dan blijkt al snel dat er weinig verandert in de top 10 in de laatste jaren. Dezelfde namen blijven het goed doen. Deze namen staan de laatste 5 jaar steeds in de top 10: 1) Noah, 2) Lucas, 3) Daan, 4) Finn, 5) Levi, 6) Sem, 7) Milan en 8) Luuk. Er staan dus slechts 2 namen in de huidige lijst die niet in de top 10 stonden elk van de laatste 5 jaren. Namelijk: Liam en James. Dat is vrij bijzonder. Het is eigenlijk stuivertje wisselen in de top 10, zonder dat er echt iets verandert. Dezelfde namen blijven onverminderd populair in Nederland. Liam en James zijn dus gestegen. Laten we deze namen eens nader bekijken.

De opkomst van Liam

Liam stond vorig jaar en het jaar daarvoor 11e en is dit jaar dus echt de top 10 binnengedrongen. Ik moet eigenlijk zeggen “weer” de top 10 binnengedrongen, want in 2015 stond deze naam zelfs op nummer 1. De jaren daarna steeds buiten de top 10 en nu dus op een voorlopige 7e plaats. Zou het kunnen dat BN’ers hun kindje Liam hebben genoemd en dat hierdoor de populariteit weer omhoog gegaan is? Er zijn natuurlijk allerlei redenen waarom bepaalde namen sommige jaren heel erg stijgen en daarna weer dalen. Heel moeilijk om je vinger daarop te leggen.

Liam is van origine een Ierse naam en is eigenlijk een verkorte versie van William. Laat nu William weer op nummer 1 staan in Zweden (Lees hier meer over de populairste Scandinavische namen). De naam betekent sterke strijder en beschermer. Als we iets verder terugkijken dan zien we dat Liam voor 1970 niet in Nederland voorkwam. Sinds de jaren 90 maakte de naam een gestage opmars, tot het ineens explodeerde en binnen een paar jaar naar de nummer 1 positie schoot.

Kan de opkomst van Liam vanaf de jaren 90 te maken hebben met de doorbraak van de Ierse acteur Liam Neeson? Hij speelde de hoofdrol in Schindler’s List in 1993 en brak door bij het grote publiek. Later kreeg je ook nog de acteur Liam Hemsworth en de zanger Liam Payne van One Direction. Zij zijn wellicht mede verantwoordelijk voor de enorme vlucht vanaf 2008. Volgens van Maarten van der Meer van Vernoeming.nl is de populariteit te danken aan Liam Liébart, geboren in 2006, en zoon van Debby Pfaff. Zij zijn bekend van de realityserie De Pfaffs. Hoe het ook zij, het lijkt niet juist de populariteit alleen vanuit Nederland te verklaren, omdat de naam internationaal ook heel populair is in dezelfde periode. (Lees hier meer over de internationale statistieken.)

De doorbraak van de jongensnaam James

De opkomst van James is nog veel spectaculairder dan die van Liam. Deze naam heeft in de officiële lijstjes nog nooit in de top 10 gestaan, dus 2019 zou de primeur kunnen zijn als het zo doorzet. Bekijk hier de statistieken, inclusief overzichtelijke grafiek. Al in de jaren 30 en 40 waren er jongens met de naam James in Nederland, maar de naam bleef vrij marginaal tot 2009, toen er voor het eerst meer dan 50 jongens geboren werden met de naam James. In 2014 schoot dat aantal voorbij de 200 en in 2018 stond het aantal op liefst 529. In 2019 is de opmars nog verder doorgezet en het is dan ook niet gek om te voorspellen dat deze naam binnen een jaar of 2 minimaal in de top 5 zal staan en wellicht zelfs de eerste plaats zal overnemen. 

Een naam om op te letten dus! Opvallend aan de statistieken is het feit dat James veel vaker als tweede naam gebruikt wordt, dan als voornaam. Toeval of niet, wij gaven onze zoon ook James als tweede naam. 

Dalers in 2019 – Populairste Jongensnamen

Bram en Mees zijn de enige twee namen die uit de top 10 gevallen zijn. Bram van 8 naar 12 en Mees van 9 naar 16. Als afkorting van Abraham is Bram al decennia populair. Vooral de laatste 20 jaar is de naam constant populair, maar nooit helemaal bovenaan de lijstjes. Mees kwam in Nederland voor 1992 bijna niet voor, maar werd populair door een kinderfilm waarin een karakter voorkomt met de naam van Mees. Dit is althans de uitleg van Vernoeming.nl. Deze verklaring lijkt ook hout te snijden want de naam is echt precies sinds 1992 populair in Nederland. Mees is sindsdien ook populair gebleven en zal ook wel in de top 20 blijven de komende jaren.

 

Andere artikelen

1 gedachte over “Populairste Jongensnamen in 2019 (Stijgers en Dalers)”

 1. Pingback: Populairste Meisjesnamen van 2019 | De Dominantie van Emma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen