Kleintje Designs Logo

Onze geüpdate website is online. We zijn de laatste plooien nog aan het gladstrijken. Lukt er iets niet? Stuur ons dan een email en we helpen je graag verder (info@kleintjedesigns.nl).

Boek van de maand December: Het Dikke Boek van Alle Bijzondere Dieren

Vandaag beginnen we met een nieuwe serie op het Kleintje Designs blog: het boek van de maand! Dit zal altijd een boek zijn dat geschikt is voor jonge kinderen, in lijn met het thema van ons blog. Vaak zal het een boek zijn die wij zelf lezen met onze zoontjes. Het kan dus een wat ouder boek zijn, of een heel oud boek. Maar het kan ook een boek zijn dat bijvoorbeeld net vertaald is naar het Nederlands, of een boek dat net is uitgekomen. Of een Nederlandse klassieker! Die zijn er immers ook genoeg, en zijn het nog steeds waard om te lezen. Voor deze maand (December 2019) is de keuze gevallen op “Het dikke boek van alle bijzondere dieren.”

“An Anthology of Intriguing Animals” nu in het Nederlands uitgekomen als “Het Dikke Boek van Alle Bijzondere Dieren”

Het prachtige Engelstalige boek “An Anthology of Intriguing Animals” (hier bij bol.com) is net (1 feb 2019) in het Nederlands uitgekomen! Wij lezen al een tijdje uit de Engelse editie, omdat onze zoontjes met zowel Nederlands als Engels worden grootgebracht. Mijn vrouw, het artistieke brein achter Kleintje Designs, is namelijk van oorsprong Amerikaanse. (Al woont ze nu ook alweer meer dan 10 jaar in Nederland.) Hierdoor lezen we dus heel veel Engelstalige kinderboeken samen met onze jongens. In het Engelstalige deel van de kinderboekenmarkt is er zeel veel aanbod en vaak worden de betere boeken ook wel weer vertaald naar het Nederlands, maar dikwijls laat dit toch best lang op zich wachten. Goed om dat dus wat in de gaten te houden. 

Het viel ons nu op dat het boek dat we nu aan het bespreken zijn vertaald is naar het Nederlands en daardoor een optie is geworden voor iedereen in Nederland. Je vindt het boek hier op bol.com.

Wat maakt dit boek zo leuk?

Allereerst: de cover. Met het prachtige goudfolie op de voor- en achterkant, en de sierlijke illustraties, doet het denken aan een ouderwetse encyclopedie van dieren. Er is ook bladgoud aangebracht op de snee, wat er gelijk een heel luxe boek van maakt. De uitgever, DK books, heeft veel aandacht besteedt aan de kwaliteit van het boek. Dit is naast de cover ook goed te zien in het boek zelf, met schitterende foto’s en illustraties.

Wat meteen opvalt aan dit boek is dat de teksten ontzettend goed geschreven zijn. Dat valt namelijk toch vaak wat tegen bij dit soort boeken met een groot overzicht aan dieren. De beschrijvingen of bijzonderheden die per dier worden opgeschreven, laten vaak wat te wensen over. Het zijn niet beslist leuke teksten om te lezen. Dat is bij dit boek beslist anders, al kan ik nu nog geen oordeel vellen over de Nederlandse vertaling, aangezien ik alleen de Engelse versie voor me heb liggen.

Stokstaartjes, wat zijn dat?

De Engelse teksten zijn stuk voor stuk heel losjes, vloeiend en mooi geschreven. Voor elk dier is er een spread van 2 pagina’s. Hierop staan altijd een foto en een illustratie van het dier; daarnaast een beschrijving en een hele korte quote met een stukje opmerkelijke informatie over het betreffende dier.

Bijvoorbeeld bij de Stokstaartjes (Meerkat in het Engels) lezen we dat als deze dieren gaan zonnebaden, dat ze dit staand doen. De donkere vacht rond hun ogen functioneert als zonnebril. Best wel een hilarisch detail, toch? Op de foto zien we meerdere stokstaartjes in allerlei posities, zodat we een goed beeld krijgen van hoe het beestje eruit ziet. De getekende illustratie is abstract van stijl en laat de staande positie zien. In de wat langere beschrijving lezen we over hoe ze in groepen bewegen en dat ze een eigen, speciale taal hebben.

Zo heb je bij elk dier dezelfde opzet en die werkt heel prettig. Niet super veel tekst, dus je kan bij het lezen voor het slapengaan een heel aantal dieren bij langs voordat het tijd is om te slapen. “Nog één!” hoor ik heel vaak. Het kost dan niet veel moeite om gewoon nog een paar dieren te bekijken.

Mooie overzichten zodat je gemakkelijk een dier kunt uitkiezen

Mijn zoontje wil graag zelf uitkiezen welk dier hij wil bekijken en dit kan makkelijk via de inhoudsopgave. Bij elk dier is de illustratie in het klein, als icoontje, geplaatst. Daar zoekt hij meestal het dier uit. Achterin het boek is nog een visuele handleiding, waar de illustraties een stuk groter zijn neergezet, samen met de naam van het beest, de pagina waar je het kan vinden, en wat technische informatie zoals lengte en locaties in het wild. Hij gebruikt soms dit overzicht om een leuk dier te vinden en probeert dan de bijbehorende pagina’s in het boek erbij te zoeken.

Het enige nadeel dat ik zo kan bedenken is dat de inhoudsopgave aan het begin van het boek niet een logische volgorde heeft. De dieren zijn niet gerangschikt op alfabetische volgorde en dit werkt soms een beetje verwarrend. Het lijkt alsof de volgorde losjes van groot naar kleiner werkt, waarbij een walvis als eerste en een spin als laatste wordt behandeld. Dit had de auteur wel wat beter kunnen doen, door bijvoorbeeld de dieren in een aantal logische secties te onderscheiden. Aan de andere kant is de ietwat willekeurige rangschikking wel leuk voor kinderen, omdat ze zo echt kunnen speuren en zoeken. De extra overzichtspagina’s aan het einde van het boek zijn hierbij ook nuttig, maar ook hier is geen echt logische onderscheiding of volgorde aangebracht.

Inspiratie voor geboortekaartje

Misschien krijg je door dit boek ook inspiratie over het specifieke dier dat je op het geboortekaartje wilt zetten. Kijk hier bij al onze geboortekaartjes met dieren. Uiteraard kunnen we ook nog allerlei andere dieren op een kaartje zetten, dus als je een verzoek hebt, laat het ons dan gerust weten!

Andere artikelen

1 gedachte over “Boek van de maand December: Het Dikke Boek van Alle Bijzondere Dieren”

  1. Pingback: Waarom voorlezen zo belangrijk is - Leesvaardigheid en Leesplezier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen