Kleintje Designs Logo

Onze geüpdate website is online. We zijn de laatste plooien nog aan het gladstrijken. Lukt er iets niet? Stuur ons dan een email en we helpen je graag verder (info@kleintjedesigns.nl).

Populaire Scandinavische Namen

Het kiezen van een naam voor je kindje kan een grote uitdaging zijn. Waar vind je inspiratie? Hoe besluit je welke naam het uiteindelijk wordt? En kunnen jullie het als ouders beiden eens worden? 

Veel populaire Scandinavische namen doen het goed in Nederland. Het gaat dan om babynamen uit de landen Denemarken, Zweden en Noorwegen. Hier vind je namen die overeenkomen met de populairste namen in Nederland, maar je komt toch ook namen tegen die heel anders zijn en anders klinken. Misschien kom je zo net die naam tegen die je zoekt. Eerst even wat Scandinavische plaatjes om in de juiste gemoedstoestand te komen… 

POPULAIRE SCANDINAVISCHE NAMEN

Populaire Zweedse Namen

Het eerste dat opvalt aan onderstaande lijstjes met de populairste Zweedse namen is dat veel van deze namen ook in Nederland bekend en populair zijn. Vooral bij de jongensnamen zit er weinig echt anders bij. Lucas stond vorig jaar, in 2018, op nummer 1 in Nederland en staat hier vierde. Daarentegen kom je de Zweedse nummer 1 William niet tegen in de top van 50 van populairste Nederlandse namen (Bron). 

Bij de meisjes kom je dan weer aparte namen tegen zoals Ebba, Elsa, Alma en Maja. Die staan niet in de Nederlandse toplijstjes. De Zweedse nummer 1, Alice, staat in Nederland op plekje 294. Maja iets hoger (169ste plaats), terwijl Ebba minder dan 25 keer gebruikt is als naam en daardoor niet eens in de statistieken voorkomt van 2018. Overigens stonden zowel William als Alice ook in 2017 op nummer 1 in Zweden. Interessant genoeg staan beide namen niet in de top 10 van meest voorkomende voornamen in Zweden onder de gehele bevolking. Ze hebben dus nog wat in te halen!

Overigens hebben wij een Zweeds geboortekaartje in onze collectie! Zie onder bij de foto’s of klik hier voor geboortekaartje Zweeds Paardje.

Zweedse Meisjesnamen

 1.  Alice
 2.  Maja
 3.  Lilly
 4.  Ella
 5.  Wilma
 6.  Ebba
 7.  Olivia
 8.  Astrid
 9.  Alma 
 10.  Elsa

Zweedse Jongensnamen

 1. William
 2.  Liam
 3.  Noah
 4.  Lucas
 5.  Oliver
 6.  Oscar
 7.  Elias
 8.  Hugo
 9.  Adam
 10.  Alexander

Bron: Babyhjelp.se

Populaire Noorse Namen

Dan nu de Noorse babynamen van 2018. Er is behoorlijk wat overlap met de Zweedse lijstjes, maar de nummer 1 bij zowel de jongens en de meisjes is anders. De officiële Noorse statistieken tellen de namen wel wat anders, dus dat zorgt wellicht ook voor een andere volgorde. Namen die hetzelfde klinken maar anders worden gespeld worden namelijk gezien als dezelfde naam. 

De Noorse nummer 2 bij de jongens, Filip (betekenis: “Paarden liefhebber”), zie je helemaal niet terug in de Zweedse top 10. Hetzelfde geldt voor Emil, Jakob, Aksel en Henrik. De Zweedse nummer 1 (Lucas; betekenis: “Afkomstig uit Lucanië”) staat in Noorwegen op 4. Bij de meisjes staat de nummer 1, Emma (betekenis: “Verbonden, Machtig”), niet in de toptien in Zweden. Ook de overige namen in de top 10 verschillen bijna volledig met het Zweedse lijstje. Toch opvallend dat de lijstjes zoveel verschillen, ook al is de cultuur en de taal vergelijkbaar, en vormden ze van 1814 tot 1905 zelfs één land

Noorse Meisjesnamen

 1.  Emma
 2.  Nora/Norah
 3.  Olivia
 4.  Sara/Sahra/Sarah/Zara
 5.  Emilie
 6.  Leah/Lea
 7.  Sofie/Sophie
 8.  Ella
 9.  Amalie
 10.  Maja/Maia/Maya

Noorse Jongensnamen

 1.  Lucas/Lukas
 2.  Filip/Fillip/Philip/Phillip
 3.  Oliver 
 4.  Oskar/Oscar
 5.  Emil
 6.  Jakob/Jacob
 7.  Noah/Noa
 8.  Aksel/Axel 
 9.  Henrik 
 10.  Elias

Bron: SSB.no

Populaire Deense Namen

De lijstjes voor de populairste Deense babynamen van 2018 werden in juli 2019 gepubliceerd door de Deense overheid. Laten we die eens nader bekijken. Wat gelijk opvalt is dat de nummer één bij de jongens, William, dezelfde is als in Zweden. Nog even over William: deze naam staat sinds 2010 elk jaar op 1, behalve in 2016, toen het op de tweede plaats belandde. Andere namen komen in aantallen echter dichterbij, dus het zou zomaar kunnen dat in de nabije toekomst een andere naam op de hoogste stek staat. 

Verrassend genoeg komt de nummer 1 bij de meisjes, Ida, niet eens in de top 10 voor in Zweden. Ook niet in Noorwegen, overigens. Ook hier vinden we bij de babynamen voor meisjes weer hele andere namen, terwijl bij de jongens er veel meer overeenkomsten zijn met Zweden en Noorwegen. Ida, Freja, Josefine, Clara en Karla vinden we op de Zweedse en Noorse lijstjes niet terug. Ella is de enige meisjesnaam die we op alledrie lijstjes terugvinden. Bij de jongens staan er met de namen Noah, Oscar, Lucas en Oliver liefst 4 namen in de toplijstjes van 2018 voor alle drie landen. Dat zijn dus zeker populaire Scandinavische namen, in het algemeen. Misschien staat er één tussen om op jullie favoriete geboortekaartje te plaatsen… of twee!

Deense Meisjesnamen

 1.  Ida
 2.  Emma
 3.  Alma
 4.  Ella 
 5.  Sofia
 6.  Freja
 7.  Josefine
 8.  Clara
 9.  Anna
 10.  Karla

Deense Jongensnamen

 1.  William
 2.  Noah
 3.  Oscar
 4.  Lucas
 5.  Victor
 6.  Malthe
 7.  Oliver
 8.  Alfred
 9.  Carl 
 10.  Valdemar

Bron: Thelocal.dk

Andere artikelen

2 gedachten over “Populaire Scandinavische Namen”

 1. Pingback: Name of Thrones | Populaire babynamen uit Game of Thrones

 2. Pingback: Populaire Engelse namen | Engelstalige babynamen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen