Kleintje Designs Logo

Onze geüpdate website is online. We zijn de laatste plooien nog aan het gladstrijken. Lukt er iets niet? Stuur ons dan een email en we helpen je graag verder (info@kleintjedesigns.nl).

Boek van de Maand | Het Bijzondere Beestjes Boek | Mei 2020

En… eindelijk pakken we onze serie Boek van de Maand weer op. Eind vorig jaar begonnen; sindsdien heeft het even stilgelegen, maar een goed boek kan iedereen wel gebruiken nu we verplicht (bijna) de hele dag thuis zijn tijdens deze verrekte coronacrisis.

In de eerste editie keken we naar het prachtige boek Het Dikke Boek van Alle Bijzondere Dieren van Ben Hoare. Lees het hier terug. Voor de maand mei pakken we het schitterend geïllustreerde en intrigerende boek Het Bijzondere Beestjes Boek van Yuval Zommer erbij. Het boek (ISBN: 9789047707868) is onder andere bij Bol verkrijgbaar (klik hier). Beide boeken gaan dan wel over bijzondere dieren, maar het zijn totaal verschillende dieren! Lees snel verder om meer te weten te komen.

Het Bijzondere Beestjes Boek is het boek van de maand van mei 2020. Een fantastisch geïllustreerd en leerzaam prentenboek over insecten.
Nederlandse editie
The Big Book of Bugs of Het Bijzondere Beestjes Boek is het boek van de maand van mei 2020. Een fantastisch geïllustreerd en leerzaam prentenboek over insecten.
Engelse editie

The Big Book of Bugs, naar het Nederlands vertaald als Het Bijzondere Beestjes Boek

De originele naam van het boek, Big Book of Bugs, vind ik persoonlijk een wat logischere titel omdat het specifiek over bugs gaat, oftewel een type insecten. Het woord insect klinkt toch wat minder aantrekkelijker dan het woord bug in het Engels en bovendien is een bug net wat specifieker (Uit de Engelse versie: “to a scientist a bug is a particular kind of insect with sharp mouthparts to stab and suck up food,” pagina 7) dan het algemenere woord insect. Dus de keuze voor “bijzondere beestjes” is wel te begrijpen. Enfin, genoeg over de naam van het boek!

Wij hebben het boek thuis in het Engels en volgen de auteur al geruime tijd, omdat hij meerdere prentenboeken heeft gemaakt met dezelfde prachtige en typische illustratiestijl en informatieve inslag. Meestal zijn het onderwerpen die je niet zo vaak tegenkomt bij kinderboeken. Wie heeft ooit eerder een heel boek over insecten gezien, bijvoorbeeld? Dat maakt het ook zo leuk. In de tekst van het boek wordt bovendien een hele mooie, respectvolle toon aangeslagen over de omgang met de natuur.

Leerzaam en spannend om te lezen

Door insecten te kiezen als onderwerp kom je hele andere diertjes tegen dan de meeste dierenboeken voor kinderen. De favorieten zijn vrij algemeen, denk ik. Dan heb ik het over de olifant, leeuw, giraffe, tijger en dat soort dieren. Prachtige dieren, natuurlijk, maar het is ook ontzettend leuk en leerzaam om eens naar hele andere dieren te kijken. Daarnaast zijn de beestjes in dit boek vaak ook nog eens in de tuin te vinden (met wat uitzonderingen). We leren eigenlijk veel te weinig over die hele kleine beestjes die kinderen in het echt tegenkomen. Na het lezen van dit boek, zal de lezer hopelijk met hernieuwde interesse de tuin induiken om wat van deze beestjes te ontdekken.

Het boek is opgedeeld per 2 pagina’s. Beide pagina’s vormen samen een groot beeld over één onderwerp of dier. Na de mooie overzichtelijke inhoudsopgave volgen een soort introducties (pp6-10): wat voor beestjes vind je in dit boek? Waar vind je deze beestjes eigenlijk? Hoe ziet de stamboom voor deze diertjes eruit? Daarna volgen steeds per 2 pagina’s één soort beestje (pp10-46). Aan het einde van het boek volgen weer wat meer algemene onderwerpjes (pp48-56).  Door het grote formaat pagina is er heel veel ruimte voor ruime illustraties en landschappen. Daardoor voelt het ook gebalanceerd aan, niet te druk, maar ook niet te leeg. Tussendoor staan steeds kleine stukjes informatieve tekst. Meestal maar één of twee zinnen. Kort, maar interessant. Regelmatig staat er ook een opdrachtje bij om een bepaald soort diertje te spotten. Onze oudste zoon van 4 jaar oud kan deze opdrachten prima doen.

Een gezonde en respectvolle kijk op de natuur

Wellicht het meest waardevolle aan dit boek is de mooie kijk op de natuur. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat deze insecten nu eigenlijk doen. Hoe helpen ze ons (pagina 54)? Hoe kun je ervoor zorgen dat ze zich welkom voelen in je tuin (pagina 56)? Een spin wordt gepresenteerd als een geweldige logee, omdat het vliegjes vangt en opeet die jouw eten willen stelen (pagina 52).

Het gehele boek ademt een respect voor de dierenwereld en de natuur. Dit wil je bij je eigen kroost natuurlijk ook zien. De natuur is van ons allemaal, maar de natuur en, in dit geval, de insecten, zijn ook kwetsbaar. Vind je dochter ergens een lieveheersbeestje, dan wil je graag laten zien dat je voorzichtig moet zijn, omdat het beestje de interactie anders niet overleeft. Het Bijzondere Beestjes Boek kan hierbij helpen, omdat alle beestjes op dezelfde respectvolle en informatieve manier worden voorgesteld. Niet als irritant insect, maar als levend wezen met een eigen doel en eigen wensen.

Kortom | Het Bijzondere Beestjes Boek

Nog wat korte opmerkingen zodat je ongeveer weet wat je aan dit boek hebt. Kleine kinderen vanaf 2 jaar zullen het leuk vinden om door het boek te bladeren en alle diertjes te ontdekken. Onze oudste zoon is 4 jaar en vindt het een geweldig boek. De lieveheersbeestjes, spinnen, mieren, vlinders behoren tot zijn favorieten. 

Kan je kind al lezen? Super! Nog meer om te ontdekken en te leren, want de teksten zijn zonder uitzondering een toevoeging aan de kleurrijke, prachtige illustraties. Makkelijk om te lezen, kort, maar ze maken er voor elk beestje een interessant verhaal van. 

Ook voor ouders is het een plezierige ervaring om door dit boek te bladeren met je kind. De illustraties, zoals al zo vaak hierboven gezegd, zijn heel mooi gedaan en blijven interessant om naar te kijken en om de kleine details te ontdekken.

Andere artikelen

1 gedachte over “Boek van de Maand | Het Bijzondere Beestjes Boek | Mei 2020”

  1. Pingback: Waarom voorlezen zo belangrijk is - Leesvaardigheid en Leesplezier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen